Beginnen met het wedden op voetbal is niet altijd even makkelijk. Er wordt een bepaald jargon gebruikt waar je even aan zal moeten wennen in het begin, want begrippen als noteringen, odds en quoteringen zijn niet de meest gebruikelijke woorden in het alledaagse leven. Wij geven je alvast een voorsprong door de meest gebruikte termen aan je uit te leggen zodat je direct kunt beginnen met het plaatsen van je eerste inzet.

De odds bepalen de mogelijke winst

Voordat je een inzet plaatst op een wedstrijd, komen de odds in beeld te staan, die ook wel quoteringen genoemd worden in Nederland. Deze odds zijn bepalend voor de winsten die uitbetaald kunnen worden, want de odds kunnen gezien worden als multiplier over de inzet. Een voorbeeld ter illustratie: Wanneer Barcelona tegen Sevilla speelt, kan de bookmaker de odd voor Barcelona op 1.3 zetten, en die van Sevilla op 4.0. Wanneer je een inzet plaatst van 1 euro op Barcelona wint, dan betaalt de bookmaker 1,30 euro uit. Denk je dat Sevilla gaat winnen en zet je daar een euro op in, dan betaalt de bookmaker 4,00 euro uit bij winst voor Sevilla.

Het vergelijken van de bookmakers

De waarde van de odds hangen niet alleen van de wedstrijd af, maar ook van de bookmakers. Er zijn geen vaste waardes per wedstrijd, de bookmakers bepalen zelf de hoogte van de odds en daarom is het verstandig om de focus te verleggen naar meerdere aanbieders. Vergelijk de odds van de verschillende bookmakers wanneer je een zekere winnaar denkt te voorspellen. Een klein verschil in de odds kan een groot verschil in de uitbetaling geven. Met een klein beetje onderzoek kan een inzet dus al snel meer geld opleveren op dezelfde wedstrijd.

Notaties: Europees of Amerikaans?

‘Noteringen’ is ook een term die gebruikt wordt bij het wedden op voetbal. Dit staat voor de manier waarop de odds weergegeven worden bij de bookmaker. De 4.0 voor Sevilla uit het vorige voorbeeld is bijvoorbeeld als een notering van de odds, maar het is niet de enige manier die gebruikt wordt. Zo zijn er ook Amerikaanse noteringen (zoals +210), Engelse noteringen (6/5), Britse, Chinese en Indonesische noteringen. De meeste bookmakers in Nederland en België gebruiken echter gewoon de Europese noteringen voor de odds.

 

 

Let op de noteringen

De verschillende termen zoals noteringen, odds en quoteringen worden regelmatig door elkaar heen gebruikt en dat kan verwarrend lijken. Een notering van 4.0 betekent dus een odd van 4.0 en dit houdt in dat de inzet viermaal terugbetaald wordt bij winst. Deze termen zijn de meest gebruikte en meest belangrijke termen bij het wedden op sport. Experts laten de odds bepalen waar zij op in gaan zetten en waar zij dat doen, maar dit kan voor beginners nog net even een stapje te ver zijn.